Biografie

Bode

In 1973 werkt de 18-jarige Walter Grootaers als telefonist, bode en discothecaris bij Radio 2 Omroep Antwerpen. Als liefhebber van Amerikaanse en Britse rock leert hij daar ook het Nederlandstalige repertoire kennen. Dat brengt hem op het idee om samen met enkele vrienden Brits klinkende rockmuziek te maken, met Nederlandse teksten. Niet evident was dat. De groepjes War en Rockorgaan overleven niet lang.

Rock Rally

In 1978 starten De Kreuners. Op de eerste Humo’s Rock Rally maken ze indruk. De basis van De Kreuners-sound en hun Vlaamse rock is gelegd. Van dan al is duidelijk dat De Kreuners schitterende live-concerten kunnen geven. Maar de platenfirma’s daarentegen geloven niet in Vlaamse Rock. De Kreuners nemen dan maar hun eerste single zelf op, daarvoor trekken ze de plas over naar Londen. De song Nummer Eén wordt een hit.
Hun tweede single Nee oh Nee is vandaag nog altijd een klassieker. En dat kan ook gezegd worden van hun derde hit: Zij heeft Stijl. Gevolg: De Kreuners hebben de platenindustrie overtuigd.

Contract

Platenmaatschappij Warner Bros biedt hen een platencontract aan. Het eerste resultaat van de samenwerking, de lp s ‘Nachts kouder dan buiten overtreft alle verwachtingen en krijgt unaniem lovende kritiek. Dat jaar staan de Kreuners als opener op de affiche van het dubbelfestival Torhout-Werchter. Van ‘s Nachts Kouder dan Buiten gaan meer dan dertigduizend exemplaren over de toonbank.

Succes

Hun tweede lp Er sterft een Beer in de Taiga behaalt na enkele dagen reeds goud. Daarop staan nummers als Mijn Laatste Sovjet, Layla en Cous-cous Kreten. Het succes groeit in Vlaanderen, het woord Kreunermania doet zijn intrede. Er wordt opgetreden in Nederland, Wallonië en Frankrijk: de groep speelt in Parijs en ook op het festival van Bourges (Zuid Frankrijk) waar onze zuiderburen geen enkel probleem hebben met het Nederlandstalig repertoire. Les Kreunères sont arrivés!

Live

In 1983 verschijnt het album Natuurlijk zijn er geen Alpen in de Pyreneeën. Daarop staan nummers als Het regent meer dan vroeger en Kom terug, Ik mis Je. Voor de release van de lp doen De Kreuners een korte tournee door Vlaanderen en tijdens 18 optredens komen maar liefst 35.000 uitzinnige fans opdagen.
en jaar later verschijnt het live-album Weekends in België net zoals de vorige lp’s wordt die onmiddellijk goud. De plaat wordt echter niet meer herperst, omdat de Kreuners een jaartje rust willen nemen. Gevolg: het album Weekends in België is vandaag een collector’s-item.

Koloriek

Midden de jaren tachtig pikken De Kreuners de draad weer op met het album Dans der Onschuld. Er wordt weer enige tijd live geconcerteerd alsof ze nooit waren weggeweest. In 1989 komt er een nieuwe versie uit van het nummer Cous-cous Kreten maar dit keer samen met allerlei bekende Vlamingen en politici. De Kreuners doen dit om de vereniging Koloriek te helpen en hun standpunt tegen racisme nog eens te onderstrepen.

Ik wil je

De single Verliefd op Chris Lomme kondigt een drukke periode aan voor de Kreuners; het lijkt erop dat een hele nieuwe generatie jonge Vlamingen de groep nu ontdekt. Platenmaatschappij EMI haalt de groep binnen. Het album Hier en Nu scoort enorm. Heel snel wordt de kaap van de 100.000 stuks gehaald. Het nummer Ik Wil Je groeit uit tot de grootste hit van De Kreuners en wordt een echte klassieker in het Nederlandstalige repertoire. Tot op heden ging deze song meer dan 1 miljoen keer over de toonbank (cd’s, platen, compilaties ed.). Andere hits op dit album: Zo Jong en Maak me Wakker. In het zog van het grote succes van deze cd’s dweilen De Kreuners in ’90 en ’91 weer het hele land af en een stuk van Nederland. Kreunermania is een understatement.

De nineties

Daarna verschijnt de verzamelaar Het Beste van de Kreuners, een aardig stuk geschiedenis van de Vlaamse rock. Deze cd behaalt platina in voorverkoop.
In 1992 komt de cd Knagend Vuur uit, een erg donkere plaat met daarop de parels Help me door de Nacht, De hemel nooit beloofd, Vanavond of vannacht en Liever alleen. Tot eind 93 concerteert de band om dan weer een dik jaar rust in te lassen.
In 1995 ligt het album De Kreuners in de rekken, een stevige rockplaat. Ze gaan er mee op pad door Vlaanderen, en doen 40 concerten verspreid over ‘95 en ‘96.
In 1997 nemen de Kreuners de tijd om hun feestjaar voor te bereiden. Want in ‘98 bestaat de groep 20 jaar. Dat jaar verschijnt de cd Pure Pop en de hele zomer lang spelen ze op zowat elk festival. In 99 doen ze tientallen concerten in Vlaanderen. Daarna wordt het weer stiller rond de band. Walter Grootaers heeft een drukke Tv-agenda. Eerst als presentator bij VT4, de laatste jaren razend populair op VTM en Kanaal 2 (‘Wie wordt multimiljonair’, ‘Big Brother’, ‘Fear Factor’).

De 21e eeuw

In 2001 wordt nog bescheiden getoerd doorheen Vlaanderen. Eind van dat jaar besluiten de Kreuners een jaar lang niet op te treden om zich 100% te kunnen focussen op het allerbelangrijkste wat hen nog te wachten staat: 25 jaar KREUNERS! In 2003 is het immers 25 jaar geleden dat de groep zijn eerste optredens deed.
Het repetitiekot wordt opgesmukt, nieuwe songs worden geschreven en ingespeeld. Samen met oude vrienden producer Jean Blaute, en techniekers Djoum en Michel Dierckx wordt in de ICP studio’s de langverwachte nieuwe cd opgenomen.
Een uitgebreide toer brengt de Kreuners overal in Vlaanderen, waar samen met de talrijke fans dit uitzonderlijk jubileum gevierd wordt.

Sportpaleis

De viering van 25 Kreuners brengt de Kreuners ook op het podium van het Antwerpse Sportpaleis. De Kreuners zijn centrale gast op Nekka, en meteen spelen ze er voor twee volle zalen twee dagen na elkaar. Datzelfde jaar, tijdens de Night of The Proms delen ze de scène van het Sportpaleis met onder andere INXS en TOTO.
In 2003 is de gigantische muziektempel voor De Kreuners alleen. Meer dan zestienduizend fans beleven een wervelende show

Cultureel

De Kreuners gaan Cultureel, wie had dat ooit kunnen denken! In oktober 2005 toeren De Kreuners langsheen de Culturele centra. Voor het eerst kan men de groep ‘unplugged’ aan het werk zien. Er worden nummers van onder het stof gehaald die ze in geen jaren meer gespeeld hebben. Walter en de zijnen in een intiem moment.

30 jaar

‘De Kreuners stoppen nooit, ze sterven uit’. Dit is een van de vele gevleugelde uitspraken van Walter.
2008 is het jaar waarin de Kreuners hun dertigjarig bestaan vieren. Een nieuwe cd, nieuw management met oudgediende Rick Tubbax, een indrukwekkende tournee doorheen Vlaanderen van april tot oktober en drie uitverkochte Lotto-Arena-concerten als afsluiter bevestigen de immense populariteit van De Kreuners. Tijdens het Beleuvenissen (17 juli 2008) wordt het concert op de uit zijn voegen barstende Oude Markt in Leuven gecapteerd, en uitgezonden op VTM. Ook de reeks Belpop zendt in november een special rond De Kreuners uit, de aflevering die het beste scoort uit de hele reeks. Op 26 maart 2008 reikt minister-president aan Walter & Co tijdens een concert in Haasrode een Vlaams ereteken uit en verklaart:’De Kreuners zijn voor Vlaanderen wat The Chieftains of The Dubliners voor Ierland zijn: zij belichamen over vele generaties de échte ziel van de dynamisch, grappig, ontroerend en levende Vlaamse volksaard’.
Radio 2 doopt 17 oktober 2008 om tot officiële ‘Kreuners’dag, met uiteraard de hele dag door Kreuners-songs en in alle programma’s Kreuners-interviews, kreuners-quiz of Kreuners-weetjes.
EMI brengt een driedubbele verzamelaar uit ’30 Jaar De Kreuners’, waarop uiteraard de grote hits, maar eindelijk ook op CD de integrale ‘Weekends In België’-LP, en een CD’tje vol (onvindbare) Kreuners-rariteiten. De 3-dubbele CD wordt in minder dan vier weken goud.

2009-2010

Alle redenen om op de lauweren te gaan rusten, maar het tegendeel gebeurt. Vanaf januari 2009 zetten Ben, Walter, Axl, Jan en Erik zich met een aantal gitaren rond de keukentafel, en de oogst van jaren thuis liedjes maken  wordt op tafel gekiept en onder handen genomen. Eens de selectie gemaakt wordt er in allerlei studiootjes en repetitielokalen heel hard aan de songs gewerkt, en vanaf oktober 2009 wordt er ernstig opgenomen. Jan Van Eyken, Rick Tubbax en Werner Pensaert sturen dat proces, dat in maart 2010 een nieuwe CD zal zijn. Het wordt de veertiende Kreuners-CD, de negende studio-plaat, zeven jaar na ‘1978’.
‘Jonge Honden’ komt in maart 2010 uit, met 12 gloednieuwe songs. ‘Da’s wat ik zeggen wou’, een door Walter gefluisterde ballad is niet van de radio weg te slaan.
Van mei tot oktober 2010 wordt weer breed door Vlaanderen getoerd met ruim 40 concerten -van Depot Leuven over alle zomerfestivals tot drie uitverkochte eindconcerten in de Antwerpse Lotto Arena.

2012

Onder enorme persbelangstelling kondigen de Kreuners in maart 2012 ‘De Laatste Kreun’ aan: ze willen er mee stoppen. Het nieuws slaat in als een bom.
Er komt na ‘Weekends in België’ een nieuwe live-plaat uit ‘De Kreuners Live in Zwortegem’. En er verschijnt een nieuwe driedubbele verzamelaar ‘De Laatste Kreun’. Dat album wordt moeiteloos goud, en blijft het hele najaar in de hoogste regionen van de Ultratop logeren. ‘Radio’ , een vergeten track van ‘Hier En Nu’, wordt gere-released en haalt 22 jaar (!) na de opname de hitlijsten.
Hun laatste openluchtconcert in de zomer van 2012 op Werchter Classic (met na hun Sting en Lenny Kravitz op de affiche) wordt één groot feest, de drie uitverkochte Sportpaleis-concerten in december 2012 zorgen voor kippevelmomenten. Frank vander Linden en Koen Wauters komen mee het afscheid vieren voor meer dan 50.000 fans. De Kreuners danken hun prachtige publieken voor hun feestelijk enthousiasme tijdens de meer dan 2000 concerten, alle concertorganisatoren die we bij deze een plaats in de hemel beloven, en alle roadies en techniekers die hen door de jaren heen met veel goed humeur al die jaren terzijde stonden. En als laatste bericht verscheen op de website : En toen was er niets meer? (met een vraagteken)

2016

Op 10 februari 2016 overlijdt Berre Bergen. De Kreuners verliezen een goede vriend en een straffe muzikant. ‘Berre Zijn komst eind jaren ’80 gaf onze groep een serieuze ‘boost’.” Zegt Jan Van Eyken. “Ik herinner me vooral hoe hij op zekere dag met een nummer kwam dat ‘So Young’ heette. Hij zong het ons voor in wat wij het typische Berriaanse Engels noemden. Daar waren soms woorden bij die niet echt Engels waren, maar wel Engels klonken. (lacht)” “Hij zong van ‘so young’ en gooide er plots een ‘so long’ tussendoor”, vult Walter Grootaers aan. “Daarvan heb ik dan ‘Zo jong’ gemaakt. Hij was een meester in het uitwerken van een idee door daar dingen van hemzelf aan toe te voegen.” De Kreuners verliezen een goede vriend en de wereld een straffe muzikant.

2017

En dan is er weer goed nieuws van Walter: ’We zijn mekaar regelmatig blijven zien – Altijd heel plezant. Ze hangen meestal  de vlag uit als we ergens afspreken (lacht). We merkten stilaan dat de grote goesting er weer was, en dat bleek ook toen we een paar maanden geleden een paar keer in een repetitiekot afspraken. Dat was er muzikaal meteen boenk op, en vooral: het was weer heel plezant.  Alle agenda’s vielen goed voor volgende zomer, en de organisatoren zijn ook blij dat we weer opduiken. We kijken er echt naar uit.’

In november maken ze officieel bekend dat De Kreuners in de zomer van 2018 weer de baan opgaan, met alle grote hits, een fijne greep uit onbekender werk, en vooral: veel goed humeur.

Op 9 november 2017 verschijnt een eerste single ‘Viktoria (edit 2018)’, een cover van ‘Victoria’ van The Kinks.

2018

Op 12 mei releaset Warner records De Kreuners – De Singles, een verzamelaar met 33 singles uit de 40-jarige Kreuners-geschiedenis en dat album duikt meteen in de Ultratop Album 50 binnen. De Kreuners zijn eventjes overal:
Alle vlaamse media brengen grote stukken en items over Onze jongens: er wordt vol verwachting naar de concerttour uitgekeken. En het werd een prachtzomer. De Kreuners in topvorm, en ruim 185.000 fans genieten daarvan. Toeschouwersrecords verbroken op alle grote stadsfestivals, en overal: veel goed humeur en volksfeest. Een Zomertour om in te kaderen.

2019

De eindejaarstour wordt ook weer een uitbundig succes. Volksfeesten barsten los van zodra Jan, Erik, Axl, Ben en walter de eerste noten van ‘Nee Oh Nee’ inzetten - diverse searchteams zijn nog steeds op zoek naar het dak van De Roma, Het Depot en de AB.
De Kreuners maken van de gelegenheid gebruik om een aantal concerten op te nemen.

2020

Ook 2020 zou een mooi Kreunersjaar worden, met evenementen rond de dertigste verjaardag van de release van ‘Hier En Nu’. Van dit vierdubbele platina-album werden destijds meer dan 100.000 exemplaren verkocht, ‘Ik Wil Je’ was dat jaar de bestverkochte nederlandstalige single in Vlaanderen, en stond wekenlang op één. Uiteindelijk leverde ‘Hier En Nu’ meerdere hits op. Wie niet meezingt met ‘Zo Jong’, ‘Verliefd op Chris Lomme’, ‘Ik Wil Je’, ‘Nu Of Nooit’ of ‘Maak Me Wakker’ heeft niet goed opgelet bij de inburgeringscursus.

De re-release van ‘Hier En Nu’ heet ‘Nu En Hier’. Het album werd geremastered, aangevuld met vier extra live tracks van het concert in AB op 17 december 2019, en uitgebracht op vinyl en CD, en via stream. Die release werd een giga-sukses en schopte het tot #2 op de Ultratop international album 50. De Kreuners werden geëerd op Zomerhit 2021 in Blankenberge. Ook de singleversie van ‘Ik Wil Je’ van Hollandse rapper Joost ft De Kreuners sloeg geweldig aan, en werd op korte tijd meer dan 2 miljoen keer gestreamed en de clip bekeken op Youtube.
In volle Corona-crisis worden ook De Kreuners niet gespaard. Begin maart worden repetities voor een nieuwe zomertour in Studios Daft in Malmedy afgebroken omdat Walter als een van de eerste belgen besmet was is geraakt. België en de hele wereld vielen stil. De geplande zomertoernee werd gecancelled -- drie ‘bubbelconcertjes’ in Leuven voor telkens 200 man zijn het enige restant van die tour. Maar dat bleek genoeg om alle radio- en tv-jouirnaals in Vlaanderen te halen.

2021

Wat in 2020 niet kon zou in 2021 gebeuren, maar dat viel ook een beetje tegen: de zomertour moest na 7 concerten worden afgebroken, de clubtour in november na amper vier concerten.. Dan maar naar:

2022

In een productie van David Poltrock wordt in ‘Geen Zonde Van De Tijd’ opgenomen, en uitgebracht op 25 maart. ‘Geen Zonde…’ stond ooit op het album ‘1978’, toen nog met leadzang van Erik Wauters!
En eind april start de ‘Zomerkreun’ met 44 concerten op de agenda – Er wordt gekreund in een tiental grote clubs (de Roma, AB, Het Depot,..) en op meer dan 30 festivals waaronder Nostalgie Beach, Suikerrock, Lokerse Feesten, ..